Tyskland blir ny slagmark i Europas Scooter Wars

- Jul 09, 2019-

Germany scooter.jpg


Nesten halvparten av elscooterselskapene i Paris har suspendert eller skalert tilbake driften den siste uken, etter at den franske hovedstadens ordfører lovte å slå ned på "anarkiet" forårsaket av den plutselige spredningen av tusenvis av nye tohjulede kjøretøyer i gatene .


Samtidig skynder mange av de samme oppstartene å bli lansert i byer over hele Tyskland, etter at Europas største økonomi legaliserte kjøretøyene forrige måned.


"Tyskland er i scootermani," sa Boris Mittermüller, medgründer og sjef for driftssjef i Circ, et av de første selskapene som lanserte der. "Været er perfekt. Vi har veldig mye fart. Selv blir vi overrasket."


Europeiske start-ups av scootere, inkludert Circ, Voi og Tier, kjemper mot de amerikanske rivalene Lime og Bird for å etablere seg i Tyskland. Spesifikke kjøretøykrav som dobbeltbremser og lisensskiltholdere tvinger nyetableringene til å designe og produsere nye modeller spesielt for det tyske markedet.


"Det er den neste krigen - det neste Paris akkurat nå er Tyskland," sa Maxim Romain, Dotts medgründer og administrerende direktør. "Alle fokuserer på det."


Det er en ny innsamlingskraft i det som allerede er et fullsatt europeisk mobilitetsmarked. Etter at Amsterdam-baserte Dott kunngjorde en runde på 30 millioner euro på fredag, sier ledere i Circ (tidligere kjent som Flash) og Voi at de også er i diskusjoner med investorer om å skaffe ny kapital.


"2019 er et veldig viktig år for mikro-mobilitetsselskaper i Europa, spesielt nå med at Tyskland åpner opp," sa Mittermüller. "Det er klart at vi må skaffe mer kapital."


Rekorden av oppstart i Paris, som raskt ble et av verdens største scootermarkeder, vil være avgjørende for å overbevise investorene om å åpne sjekkbøkene sine på nytt. Mer enn 1,5 milliarder dollar er allerede blitt strømmet inn i scootersatsinger rundt om i verden, litt mer enn to år etter at det nye transportkonseptet ble introdusert.


Et år etter at Silicon Valley-baserte Lime ble det første scooterselskapet som ble lansert i Paris, har byen og dens innbyggere blitt uvitende marsvin for et dusin forskjellige scootersatsinger. Noen estimater antyder at mer enn 20 000 scootere har vært tilgjengelig over hele Paris de siste månedene. Etter en vinternedgang har veksten kommet tilbake med vårens ankomst.


"Det var det mest konkurransedyktige markedet, inntil nylig - alle var der," sa Romain. "Det er et veldig tøft marked. Det er en veldig stor by, så operativt er det vanskelig å styre. Du har definitivt mye hærverk eller tyveri."


Mens det opprinnelig viste seg å være en bonanza for scooteroperatørene, har byens tjenestemenn blitt tvunget til å forlate sin opprinnelige laissez-faire-holdning etter klager fra noen innbyggere.


"Det er ikke langt fra anarki, og det er ekstremt vanskelig for en by som vår å administrere denne tjenesten," sa Anne Hidalgo, Paris-ordfører, forrige måned.


Scooteroperatører hevder at kjøretøyene deres kan bidra til å lette overbelastning og forurensning i byer, da mange ser ut til å begrense biler i sentrumsområdene. Men de innrømmer at Paris har vært et ekstremt eksperiment i fremtidens transport.


"Det er så fascinerende å se hvor fort en by kan endre seg, men du ser også mange smertepunkter," sa Fredrik Hjelm, administrerende direktør i Voi. "Det er flere uprofesjonelle selskaper som prøver lykken. Vi forstår at folk er forbanna."


Han sa at Voi hadde "stanset" driften i Paris mens den oppgraderte flåten sin, med planer om å gå tilbake til full kapasitet "om noen uker".


Tier sa at den også hadde trukket scooterne sine fra gatene i Paris før den kommer tilbake om to eller tre uker med en ny scootermodell. Mindre operatører Bolt, Wind og Ufo har i stor grad forsvunnet fra Paris den siste uken, mens Usain Bolt-støttet B Mobility bare har 65 scootere tilgjengelig.


"Du trenger en betydelig flåtestørrelse for å være noen i Paris," sa Mittermüller. "Det kommer til en kapitalkostnad og driftskostnad, så mindre aktører har sannsynligvis ikke en sjanse i Paris."


Wayne Ting, Limes globale sjef for drift og strategi, spådde at 2019 vil være et "oppklarende år" for scooterselskaper.


Kapitalkostnadene øker når nye markeder som Tyskland åpnes, men investorene blir også mer forsiktige. Få scooterutleieoperatører har bevist at sterk tidlig adopsjon fra forbrukere kan gjøres om til en langsiktig bærekraftig virksomhet.


"Du begynner å se mye risiko knyttet til det konkurrerende landskapet," sa Romain. "Så en rekke [investorer] ønsker å vente litt og se om [start-ups] kan bygge noe som vokser lønnsomt og om man kommer til å bli den klare vinneren."


En investor i bransjen var mer sløv på utfordringene fremover for det overfylte europeiske scootermarkedet: "Vi vil nok se flere selskaper gå ut av virksomhet mot slutten av dette året."

Et par:Elektriske kjøretøy, scootere, balanseringshjul osv. Kan ikke bringes inn på stasjonen for å ta t-banen Neste:Felles Electric Scooter Rides utgjorde 45,8% av alle Micromobility-turer i 2018