UK-legalisering av e-scooter: Alt du trenger å vite

- Jul 07, 2020-

UK e-scooter.jpg


Elektriske scootere vil bli lovlige på veier i England, Skottland og Wales fra lørdag 4. juli 2020 hvis de oppnås gjennom en aksjeordning. Etter frigjøring av regjeringsveiledning som ledd i en 12-måneders rettssak om slike ordninger, forbereder e-scooterselskaper seg for å få kjøretøyene ut i gatene i britiske byer så snart som mulig.


Rundt 50 råd har uttrykt interesse for å være vert for ordningene, med Middlesborough utnevnt til å være et potensielt sted for tidlig adopsjon. Scooterne vil være begrenset til å reise på 15,5 mph og utestengt på fortau. Ryttere må være 16 år eller over og ha full eller foreløpig førerkort.


Legaliseringen av e-scootere med aksjeprogrammer er en sjanse til å utnytte reiseendringene som blir brakt inn av lockdown, men introduksjonen av dem medfører utfordringer. Disse inkluderer farene dokkeløse sykler kan utgjøre hvis de overlates til søppel fortau, og potensiell forvirring over det faktum at privateide scootere - selv om de er tilgjengelige å kjøpe - forblir ulovlige på offentlig land.


Nye måter å reise på


Reisen har endret seg dramatisk siden utbruddet av COVID-19. I mars i Storbritannia falt vegtrafikken med opptil 73%, og turene i offentlig transport falt 90% i april.


Dette har blitt kombinert med en økning i gående og syklende. På det høyeste var syklenivået 300% over det normale. Leverandører av e-scootere kan dra nytte av denne endringen ved å tilby det mange ser på som en billig, rask og bærekraftig transportform i byene våre.


De kan sees på som en del av en økende interesse for mikromobilitet - transportalternativer på kort avstand som sykkelaksjer - og aktiv reise. De gir en reisemåte som kan utfylle og kombineres med turgåing, sykling og offentlig transport.


UK scooter.jpg


E-scootere er allerede blitt populære i byer som Lisboa som en rask og billig måte å utforske byen på. Paris så en tilstrømning av aksjeprogrammer for e-scooter i 2018. Deres viktigste attraksjon har vært deres tilgjengelighet og lave miljøpåvirkning sammenlignet med noen andre reisemåter.


UK utrulling


Forsøkene med e-scooter i Storbritannia de neste 12 månedene vil være en mulighet for landet til å forstå effekten av e-scootere på reiser i byer. Den nylige kraftige økningen i infrastruktur som for eksempel pop-up sykkelfelt kan tillate turer som tidligere ble tatt med bil eller offentlig transport, trygt å bli tatt av e-scooter i stedet.


Men trygg og dedikert infrastruktur er nødvendig for å maksimere vedtakelsen av ordningene. Det har vært økninger i midlertidig pop-up gang- og sykkelinfrastruktur under lockdown, og regjeringen har lovet 2 milliarder pund for å støtte sykling og gåing. Tilstedeværelsen av nye mikromobilitetsmodus som e-scootere gjør disse områdene enda viktigere og betyr at de potensielt bør utvides ytterligere.


Det er også andre utfordringer å vurdere. E-scootere blir ofte hyllet som en bærekraftig mobilitetsløsning i byer, men de har visse miljøpåvirkninger. For eksempel vil bruk av diesel-varebiler for å samle, lade og distribuere scooterne produsere sine egne CO₂-utslipp. Sykkelandelsordninger har også blitt beskyldt for å generere store mengder avfall fra skadede eller kasserte sykler. Som et resultat må e-scooterselskaper samarbeide tett med lokale myndigheter og planleggere for å minimere disse virkningene.


Sikkerhet først


Flere ulykker og til og med dødsfall har ført til bekymring for e-scooters sikkerhet. Siden den plutselige veksten i popularitet til e-scootere i Frankrike, har den franske regjeringen fått inn strengere regler for bruken av dem. Disse inkluderer fartsgrenser, minimum rytteralder og forbud mot e-scootere på fortau. Den britiske regjeringen vil håndheve slike regler fra første dag.


UK Electric scooters.jpg


Men kravet om at syklistene har en hel eller foreløpig førerkort for å bruke scootere kan reise spørsmål om hvem som har tilgang til dem. For eksempel er det mindre sannsynlig at personer fra etniske minoritetsgrupper har lisens. Ettersom rettssaken er satt til et år og deretter vil bli gjennomgått, bør dette kravet endres eller fjernes i fremtiden.


De fleste e-scooter-aksjer bruker et dokkfritt system. Dette betyr at du kan forlate scooteren hvor som helst etter turen, i stedet for å måtte finne en dokkingstasjon. Men har ført til problemet med scootere som forsøpler fortau.


Resultatet er tilgangsproblemer for rullestolbrukere og spesielt synshemmede. Kampanjere for funksjonshemmingsbevissthet reiser allerede bekymring for virkningen av dockløse scootere i storbyer i Storbritannia.


Det er også bekymring for at private eiere av e-scootere ikke vil forstå at ridekjøretøyer som ikke er oppnådd gjennom en aksjeordning fremdeles vil være ulovlige på veier og fortau. I tillegg, som scooterordninger vil være rettet mot tettsteder og byer, kan det være glipp av muligheter til å forstå verdien i landlige områder og små markedsbyer.


Denne nye lovgivningen kan snart føre til legalisering av privat e-scooter. Fremtiden ser absolutt lys ut etter denne nye formen for reise, og forsøkene vil hjelpe oss å forstå deres verdi fullt ut. Samtalen

Denne artikkelen er utgitt fra The Conversation av Luke Blazejewski, forskningsassistent, University of Salford; Graeme Sherriff, stipendiat i urbane studier, University of Salford, og Nick Davies, stipendiat i bærekraftige byer og transport, University of Salford under en Creative Commons-lisens. Les den opprinnelige artikkelen.

Et par:nei Neste:Paris snubber fuglen i meget konkurrerende konkurranse om elektrisk scooter